Европарламентът одобри във вторник план на стойност 3 млрд. евро за създаване

...
Европарламентът одобри във вторник план на стойност 3 млрд. евро за създаване
Коментари Харесай

Европа и САЩ пускат конкуренти на Илон Мъск в Космоса

Европарламентът одобри във вторник проект на стойност 3 милиарда евро за основаване на европейска мрежа от спътници, която ще дава информационни и интернет услуги както за службите за сигурност, по този начин и за публичните консуматори. Тя ще бъде опция на мрежата " Старлинк " на американския бизнесмен Илон Мъск, който има намерение да спре да дава данни на Украйна, с цел да не нервира Русия.

Мрежата, наречена IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite ) и показана за първи път от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон (Франция), ще помогне на Европейски Съюз да стане самостоятелен от други страни и търговски услуги за жизненоважни връзки, " изключително в региона на сигурността и защитата ", съобщи Бретон пред " Политико ".

" Както видяхме в Украйна, свързаността посредством спътници в конфликтни зони е от решаващо значение. Това е основна опция, с която Европа не разполага на този стадий и която IRIS² ще обезпечи ", добави той.

Евродепутатът Кристоф Грюдлер, който води договарянията от името на Европарламента, съобщи, че " първите услуги на сателитната мрежа трябва да стартират да действат през 2024 година ", а " цялостната система - през 2027 година ".

За да стартира работа, IRIS² ще получи първичен бюджет от 2,4 милиарда евро обществено финансиране от Европейски Съюз, както и 642 млн. евро от Европейската галактическа организация. Грудлер съобщи, че планът има за цел да притегли и спомагателен частен капитал.

Европейски Съюз възнамерява да оборудва спътниците с спомагателни функционалности, които ще им разрешат да наблюдават други спътници, както и непознати обекти в европейското въздушно пространство, като да вземем за пример шпионски балони. Те са бели и мъчно се виждат от Земята на фона на светлото небе, само че погледнати от горната страна са добре забележими.

КОНКУРЕНТ ОТ Съединени американски щати

Един от съперниците на " Старлинк " - Kymeta, има упоритостта да измести компанията на Илон Мъск от Украйна, и то с финансовата поддръжка на Пентагона, оповестява " Блумбърг ".

В момента Kymeta работи с Министерството на защитата и договаря с други страни от НАТО за своята мрежа, която се употребява в разнообразни наземни спорове през последните две години, сподели Маркс. Компанията се нарежда като по-добър и по-надежден снабдител на сателитни връзки от ''Старлинк''.

Kymeta е финансирана от Бил Гейтс и към този момент работи с Украйна - част от технологията се заплаща, друга - се подарява от компанията. Главният шеф по развиването на Kymeta Бил Маркс сподели, че заканите на Мъск да прекъсне услугата на компанията си в Украйна и да я ограничи в оспорвани зони като Крим, са ''шокиращо неправилни''. ''Ръцете му ще се изцапат с кръв'', сподели той.

Засега ''Старлинк'' се въздържа от коментар по тематиката.

Уолтър Бъргър, президент и съизпълнителен шеф на Kymeta, изяснява, че ползата на Гейтс към компанията се дължи на все по-голямата роля на технологията в ''демократизирането на свързаността'' и поддръжката на по-големи начинания като например извънградски широколентови мрежи. Американската войска очаква да види този тип технология през 2027 година, добави Маркс.

Според документ от 2021 година на Института ''Мичъл'' сателитните услуги могат да станат ''гръбнак на мрежите на Министерството на отбраната''. Те би трябвало да бъдат част от самодейността за общо командване и надзор на Пентагона, наречена JADC2, за свързване на датчици и връзка във всички клонове на армията. ''Причината, заради която американската войска харесва нашата технология, е, че в случай че сте от противниковата страна и извършите нещо, с цел да компрометирате един от спътниците, нашата мрежа ще се превключи към различен спътник за по-малко от секунда. Така бойците в никакъв случай не биха изгубили връзка'', изяснява Маркс.

Kymeta е модулна - може да се свързва към спътници в ниската земна орбита и геосинхронна екваториална орбита, както и към клетъчни мрежи. ''Старлинк'' работи като единична мрежова система. ''Най-голямата разлика сред нашите терминали и терминалите на ''Старлинк'', с изключение на обстоятелството, че в никакъв случай не бихме ги изключили, е, че нашите терминали работят в движение'', сподели Маркс.

Kymeta поддържа морски и индустриални транспортни средства, употребявани от Федералната организация за ръководство на изключителни обстановки, и пожарникари, борещи се с горски пожари. Компанията разгласи и партньорство със сателитната мрежа на OneWeb в ниската земна орбита. Терминалът LEO би трябвало да бъде пуснат при започване на 2023 година

Мъск няколко пъти си навлече гнева на украинците и подкрепящите ги по целия свят страни. Той първо заплаши да спре " Старлинк " в Украйна, тъй като не може да си разреши повече гратис да дава услугите й. След като няколко страни поеха част от финансирането, Мъск ограничи използването на " Старлинк " за дроновете на фронта, тъй като по този начин спорът ескалирал и можело да се стигне до Трета международна война. Украинските управляващи го упрекнаха и че " заглушава " сметките в Туитър, които предават информация за войната. Американската компания " Спейс Екс " (SpaceX) предприе стъпки за ограничение на достъпа на украинските безпилотни самолети до услугата за сателитна интернет връзка " Старлинк " (Starlink), съобщи президентът на компанията Гуин Шотуел, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. " Има неща, които можем
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР